mat

YOGISK KOSTHOLD

 

Før den moderne vitenskapen ble utviklet var prinsippene om sunn mat kjent.

Urter ble brukt til å rense kroppen, korrigere ubalanser og helbrede.

Mat blir brukt som medisin innenfor ayurvedisk tenkning

For å oppnå god helse må man gi næring til kroppen og sinnet

Innenfor yogisk tradisjon blir ikke smaken sett på som det viktigste i et måltid. Det viktigste er hvilken helseeffekt maten har på kroppen

Søt smak

(Frukt, korn, naturlig sukker, melk)

Styrker, gleder og gir næring til kroppen

Sur smak

(Sure frukter, yoghurt, fermentert mat)

Stimulerer appetitten og fordøyelsen, økt mineralopptak i kroppen

Salt smak

(Naturlig salt)

Gjør slim tynnere, gir økt appetitt

Bitter smak

(Mørkegrønne blader og urter)

Øker appetitt, renser opp i halsen, skjerper intellektet og godt for huden

Astringent smak

(Rå frukt og grønnsaker, grønne bananer)

Kjøler ned kroppen og renser blodet

Pungentsmak

(Chili pepper, hvitløk, urter og krydder)

Gir god sårheling og bekjemper overvekt, bra for stoffskifte

I yogisk tradisjon sier vi at maten vi spiser hovedsakelig bør være alkalisk

75 % alkalisk og 25% syre

Alkalisk/basisk mat

Bygger og former organer, nerver og kjertler. Gjør oss avslappet og reflektert

Søt og sur frukt, grønne grønnsaker, linser og bønner, melk, yoghurt, paneer (fersk ost)

Kjernemelk, kefir og sitroner

Mat som gir kroppen syre

Gir kroppen et energi kikk, men for mye gjør oss sårbare for sykdom og nedsatt allmenntilstand

Kjøtt, egg, søtsaker, stivelsesholdige produkter som hvetemel og poteter

Optimalt yogisk kosthold er vegansk

"Vegetarians dont eat anything that had a mother"- Yogi Bhajan

 

 

 

KONTAKT

 

 

 

 

 

 

 

 

Astrid Jensen: Tlf: 416 54000

astrid@yogatelemark.no

www.yogatelemark.no

Copyright © All Rights Reserved